فوايد شير در آیات قرآن
انسان از ديرباز به آنچه براي رفع گرسنگي و تشنگي از آن استفاده ميکرده و به نقش مواد غذايي در سلامت جسم و جان خود توجه داشته است. در قرآن کريم نيز براين مسئله تأکيد و انسان به انديشيدن درباره مقدار و نوع تغذيهاش سفارش شده است، چنان¬که ميفرمايد: «فَليَنظُرِ الاِنسنُ اِلي طَعامِهِ؛ پس انسان به خوراکش بنگرد». (عبس:24) براين اساس، کوشيدهايم با بررسيآيات و روايات مربوط به مواد غذايي و اعلام نتايج جديدترين پژوهشهاي علمي پيرامون فوايد مواد غذايي، در تغذيه درست خانوادهها راه-گشا باشيم.
توجه بهاين نکته لازم است کهآيات و روايات را به دليل ثبات و تغييرناپذير بودنشان هرگز نميتوان با علم روز که متغير و بيثبات است، تطبيق داد يا مقايسه کرد. مقصود ما نيز از کنار هم قرار دادناين بحثها، استفاده از پژوهشها براي اثبات روايات يا حتي هم طراز دانستن آنها نيست، بلکه منظور، تنها پاسخ دادن به سليقههاي مختلف و بيان جنبههاي متنوع موضوع است. از آنجا که شير، نخستين مواد غذايي هر انسان در آغاز تولد است، دراين شماره فوايد آن را بررسي ميکنيم.
شير درآيات الهي
خداوند درآيهاي از قرآن کريم توجه انسانها را به شير جلب کرده و فرموده است:
و همانا براي شما در مشاهده حال دامها عبرت است که از آنچه در شکمهاي آنهاست از ميان سرگين و خون، شيري به شما مينوشانيم که در کام همه نوشندگان گواراست. (نحل: 66)
درآيهاي ديگر خداوند شير را نوشيدني بهشتي خوانده است:
مثل بهشتي که به پرهيزکاران وعده داده شدهاين است که در آن جوي¬هايي از آب زلال و نهرهايي از شير بيآنکه مزهاش تغيير کند… . (محمد: 15)
شير در روايتها
پيامبر اکرم(ص) فرمود:
خوردن شير از ايمان است. بر شما باد خوردن شير که شير حرارت را از قلب بر طرف ميکند، همان¬گونه که انگشت عرق را از پيشاني دور ميکند و نيز خوردن آن پشت را محکم ميکند و بر عقل ميافزايد و ذهن را ذکاوت و چشم را جلا ميبخشد و فراموشي را از بين ميبرد.
هيچ چيز جز شير، جاي خوردن و آشاميدن را نميگيرد.[1]
امام علي(ع) فرمود: «نوشيدن شير، شفاي هر دردي جز مرگ است».[2]
شخصي نزد امام صادق(ع) آمد و عرض کرد: فدايت شوم، در بدنم احساس ضعف ميکنم. امام به او فرمود: «بر تو باد شير؛ چراکه گوشت را ميروياند و استخوان را استحکام ميبخشد».[3]
همچنين آن حضرت فرموده است: «براي گلودرد دوايي جز نوشيدن شير نيافتهايم».[4]
افزون بر فايدههاي کلي که براي نوشيدن شير، در روايات بيان شده اهل¬بيت(ع) در احاديثي به نوشيدن شير گاو به¬طور خاص سفارش کردهاند. پيامبر اکرم(ص) فرمود: «خداوند هيچ دردي فرونفرستاده، مگراينکه براي آن درماني هم فرستاده است. در شير گاو درمان هر درد است».[5]
«بر شما باد شير گاو؛ چراکه گاو از هر درختي ميخورد و شير آن درماني براي هر درد است».[6] «با شير گاو درمان کنيد که من اميدوارم خداوند در آن شفايي نهاده باشد؛ زيرا گاو از درخت ميخورد».[7]
امام علي(ع) فرمود: «شير گاو درمان است و شير گاو داروست».[8]
اهل بيت(ع) بر نوشيدن شير تازه همراه عسل نيز سفارش و تأکيد کردهاند.
پي نوشتها:
[1] . روش تندرستي در اسلام (طب النبي و طب الصادق)، ترجمه: يعقوب مراغي، انتشارات مؤمني، 1378، ص 37.
[2] . محمد محمدي ري شهري، دانش¬نامه احاديث پزشکي، انتشارات دارالحديث، 1384، ص 603.
[3] . اصول کافي، ج 6، ص 336.
[4] . دانش¬نامه احاديث پزشکي، ص 603.
[5] . همان، ص 604.
[6] . همان.
[7] . همان.
[8] . اصول کافي، ج 6، ص 337.
باران
2023-03-30 at 11:45 ق.ظ
سلام
خدا تو قران گفته شیر برای همه خوبه
ولی تعداد زیادی از مردم بهش حساست دارن و نمیتونم بخورن
چرا خدا درباره اونا چیزی نگفته
و چرا از میکروب های شیر حرف نزده و اینکه اپل باید جوشونده بشه
لطفا جواب بدین