زیان های گازهای خروجی از اگزوز خودروها
استفاده از مواد نامرغوب با کیفیت پایین در ساخت خودرو و احتراق ناقص سوخت موتور خودروها و هم چنین استفاده از خوشبو کننده و براق کننده ها سبب متصاعد شدن گاز سمی بنزن می شود که این گاز علاوه بر ایجاد مشکلات تنفسی، کلیوی، کم خونی و کاهش قدرت تولید مثل سبب بروز سرطان می شود.
دکتر روزبه نقشین، دبیر انجمن ریه ایران با اعلام این مطلب در گفت وگو با خراسان اظهار داشت: هنگامی که خودرو در هوای گرم پارک شده و پنجره های آن نیز بسته باشد از سطح پوشش صندلی ها که اغلب از چرم مصنوعی ساخته می شود و هم چنین مواد خوش بوکننده ای که در مبلمان خودرو استفاده می شود ماده سمی بنزن متصاعد می شود که این گاز خطرناک در محیط بسته خودرو باقی می ماند. اگر غلظت این گاز، بیش از غلظت متعارف آن باشد بیماری های مختلفی را برای افراد ایجاد می کند به عنوان نمونه آسم را تشدید می کند و سبب کم خونی می شود، قدرت تولید مثل را کاهش می دهد و در مواردی هم مشاهده شده که غلظت بالای بنزن در انسان سرطان خون ایجاد کرده است.این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: علاوه بر این، بنزن از طرق دیگری نیز می تواند وارد محیط داخل خودرو شود. احتراق ناقص سوخت در موتور خودروهای فرسوده سبب تجمع حجم زیادی از این ماده سمی در فضای داخلی اتاق خودرو می شود. از طرف دیگر ساخت صندلی ها و پوشش های ارزان قیمت با کیفیت پایین توسط تولیدکننده های خودرو، احتمال متصاعد شدن گاز بنزن را بیشتر از حد استاندارد آن افزایش می دهد.این فوق تخصص ریه توصیه کرد: باید موتور خودروها به ویژه خودروهایی که عمر بالایی دارند به طور مرتب بازدید و معاینه فنی دقیق انجام شود تا برای راکبان آن ها بیماری ایجاد نکند. هم چنین در ساخت و تولید خودروهای جدید از مواد مرغوب در پوشش صندلی ها استفاده شود و صاحبان آن از خوش بوکننده ها که به صورت افشانه و اسپری روی موکت و صندلی خودرو پاشیده می شود استفاده نکنند. هم چنین هنگامی که فردی وارد خودروی خویش می شود در فصول گرم و در روزهایی که آفتاب زیاد است قبل از این که اقدام به روشن کردن کولر کند باید دقایقی پنجره خودرو را باز کند و به منظور جلوگیری از تجمع گاز بنزن، پس از حرکت خودرو و تعویض هوای داخل اتاق آن، کولر خودرو را روشن کند.
وی با تاکید بر عوارض مسمومیت این ماده شیمیایی روی ریه، کلیه و فرآیند خون سازی بدن اظهار داشت: وجود گاز بنزن در افراد طبیعی احساس خارش در چشم، بینی و گلو ایجاد می کند و گاهی هم تماس با آن گیجی را در فرد ایجاد می کند ولی افرادی که آسم دارند با افزایش علائم و تحریک سیستم تنفسی دچار مشکل می شوند.
دکتر نقشین غلظت متعارف گاز بنزن را به صورت استاندارد زیر ۵۰ میکروگرم در هر فوت مکعب از هوای داخل خودرو اعلام کرد و افزود: استفاده از مواد نامرغوب در پوشش صندلی ها در هنگام ساخت، استفاده از خوش بوکننده ها و اسپری آن ها روی پوشش داخلی و خودروهایی که از سوخت با کیفیت پایین استفاده می کنند و هم چنین احتراق ناقص موتور خودروها سبب می شود گاهی غلظت گاز بنزن به بیش از هزار میکروگرم افزایش پیدا کند که این غلظت خطرناک است.
دبیر انجمن ریه ایران تنها راه مقابله را استفاده نکردن خودروساز در پوشش موکت، صندلی و سطوح داخلی درها از مواد با کیفیت پایین و مواد رنگی غیراستاندارد در این پوشش ها اعلام کرد و اضافه کرد: بهتر است که سرنشینان خودرو از خوش بوکننده و یا براق کننده ها در خودرو استفاده نکنند. براق کننده هایی که هم در کارواش ها استفاده می شود متصاعد شدن گاز بنزن و فرمالدئید را افزایش می دهد. فرمالدئید نیز ماده شیمیایی دیگری است که در چسب و مواد مختلف کف خودرو و پوشش های چرمی استفاده می شود و متصاعد شدن این دو ماده شیمیایی مشکلات بیماران تنفسی را دو چندان می کند.