چگونه غذا بخوریم
دکتر مسعود کیمیاگر،متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در مورد آداب غذا خوردن گفت:یکی از این باورها این است که هنگام غذا خوردن به فرزند خود میگوییم “حرف نزن بچه، غذاتو بخور، آدم که موقع غذا خوردن حرف نمی زنه”. شاید این جمله قبلا کاربرد داشته،اما در زندگی امروزی که در بسیاری مواقع فرزند خانواده،پدر و مادر خود را فقط سر سفره غذا در کنار هم می بیند، خیلی کارایی نداشته باشد.
وی ادامه داد:در هنگام غذا خوردن کمی با هم حرف بزنید و خاطرات خوبی را که در طول روز داشتهاید، با یکدیگر در میان بگذارید.فقط یادتان باشد در این کار زیاده روی نکنید و همچنین آرام و بدون هیجان صحبت کنید؛مثلا تعریف صحنه تصادفی که در خیابان دیدهاید،در هنگام صرف غذا خیلی کار درستی نیست.
دکتر کیمیاگر در پاسخ به این پرسش که با چه کسی غذا بخوریم تصریح کرد:با کسی غذا بخورید که از مصاحبت با او لذت می برید.تحقیقات نشان می دهد هنگامی که ما از غذا خوردن لذت می بریم،هورمون هایی در بدن مان ترشح می شوند که جذب غذا را افزایش می دهند و استرس ما را کم می کنند.وی افزود:غذا،یک ابزار قوی جهت برقراری دوستی است.در بسیاری از مواقع بزرگترین قراردادهای سیاسی و اقتصادی سر میز غذا بسته می شود،چون افراد در شرایطی که غذا می خورند،حال بهتری دارند و بهتر می توانند با دیگران تفاهم داشته باشند.
این متخصص تغذیه با اشاره به محیطی که در آن غذا خورده می شود بیان داشت:به محیطی که در آن غذا می خورید،اهمیت بدهید.سفره غذا را باید در جایی پهن کنید که آرامش بخش و اشتها برانگیز باشد و شما را سر ذوق آورد و باعث شود که شما از غذا خوردن لذت ببرید.وی در خصوص ساعاتی که بهتر است در آن زمان غذا خورده شود گفت:غذا خوردن ما باید از یک نظم خاصی پیروی کند،اما نه در حدی که باعث ایجاد وسواس شود.برای ساعت غذا خوردن باید یک محدوده ی زمانی در نظر بگیریم.
دکتر کیمیاگر افزود:صبحانه را باید با فرصت بخوریم و هرگز آن را فراموش نکنیم.اگر هر روز ده دقیقه زودتر از خواب بیدار شویم،حتما فرصت کافی برای صرف صبحانه پیدا خواهیم کرد.بین شام خوردن تا خوابیدن هم بهتر است یک ۵/۱ تا ۲ ساعت فاصله باشد تا غذا از معده تخلیه شود. این متخصص تغذیه در پاسخ به این پرسش که نوشیدن آب همزمان با غذا خوردن صحیح است تأکید کرد:برخی ها عقیده دارند که در اثر نوشیدن آب،شیره معده رقیق می شود،اما این دلیل خیلی منطقی نیست،چون روزانه معده،دو سه لیتر شیره ترشح می کند.بنابراین نوشیدن آب با غذاهای خشک، در حد یک لیوان اشکالی ندارد.البته معده نباید سرد و گرم شود،بنابراین همراه غذا،آب یخ و خیلی سرد ننوشید.خوردن نوشیدنی هایی مثل دوغ نیز توصیه می شود. عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص روش های ایجاد تغذیه سالم اظهار داشت:با روش ها و کارهای خیلی سادهای می توانید تغذیه سالم تری داشته باشید.خوردن سالاد و لبنیات (ماست و دوغ) و سبزی همراه غذا ضروری است.برخی می گویند لبنیات را همراه با غذا نخورید،چون جذب آهن را کم می کند.اگر چه این موضوع درست است،اما در مواقعی رخ می دهد که ما بیش از حد ماست مصرف کنیم.خوردن حدود ۱۵۰ گرم ماست با غذا اشکالی ندارد،چون اگر همراه با غذا ماست نخوریم،معمولا فرصت دیگری برای خوردن ماست پیش نمی آید.