هاری
بیماریی است که در اثر ویروسی از خانواده رابدو ویریده ایجاد میشود. این ویروس در تمام حیوانات خونگرم از جمله در انسان میتواند ایجاد بیماری کند. ویروس از بزاق حیوان هار و محل گازگرفتگی وارد بدن شده در ماهیچهها به سمت اعصاب انتهایی میرود و شروع به تکثیر مینماید.
هاری هر سال ۵۵ هزار نفر (۳۱ هزار نفر در آسیا و ۲۴ هزار نفر در آفریقا) را میکشد[۱]. مرگ در صورت ابتلا به هاری تقریبا قطعی است و در طول تاریخ تنها ۶ انسان از هاری جان سالم بهدر بردهاند. نجات یک دختر ۱۵ ساله از هاری در ویسکانسین، ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۴ اولین مورد گزارش شده از غلبه دستگاه ایمنی انسان بر این بیماری بدون استفاده از درمانهای خاص ضدهاری بود.
عامل
عامل بیماری هاری نوعی ویروس RNA دار است و نوروتروپ یعنی تمایل به سیستم عصبی دارد و وقتی به سیستم عصبی مرکزی حمله نماید تقریباً همیشه موجب مرگ میزبان میگردد.
ویروس هاری در حرارت ۵۰ درجه سانتی گراد در مدت ۱۵ دقیقه و در حرارت ۶۰ درجه در مدت ۳۵ ثانیه و در حرارت ۱۰۰ درجه سانتی گراد در مدت چند ثانیه از بین میرود. بنابراین برای ضدعفونی وسایل آلوده کافی است چند دقیقه آنها را جوشاند یا با فنل و الکل شستشو داد.
مخازن بیماری
کلیه حیوانات خونگرم پستاندار چه وحشی و چه اهلی به این بیماری حساس میباشند. البته در پرندگان ابتلا به این بیماری فقط بهطور مصنوعی در آزمایشگاه گزارش شدهاست.
راههای سرایت بیماری
گاز گرفتن حیوانات
راه پوست
راه مخاطها (لب، چشم، بینی)
دستگاه گوارش
منابع
Recovery of a Patient from Clinical Rabies – Wisconsin, 2004 Morbidity and Mortality Weekly Report
وبگاه پزشکان بدون مرز