اهدای خون
هر ساله بیش از ١٠٠ میلیون واحد خون از اهداکنندگان سراسر جهان جمع آوری می گردد ولی هنوز به چند میلیون اهدای دیگر برای برآوردن نیازهای جهانی و تضمین دسترسی به خون در زمان و مکان مورد نیاز وجود دارد. در بسیاری از کشورهای درحال توسعه میلیونها انسان به علت کمبود خون و محصولات خونی فوت می کنند.
می توان با استفاده از جایگزینی مایع به صورت داخل وریدی یا مواد دارویی، ضرورت انتقال خون را به حداقل رساند؛ اما همیشه بیماران بسیاری وجود دارند که زندگی آنها به دسترسی به خون سالم وابسته است.
تعدادی از بیماران بستری در بیمارستانها بدون نیاز به فرآورده های خونی قابل درمان می باشند ولی تعداد زیادی از آنان جهت بهبود خود نیاز مبرم به خون و فرآورده های آن را دارند و با توجه به اینکه هنوز بشر قادر نیست ماده ای بسازد که جانشین خون گردد لذا هنوز اهدای خون تنها راه درمان این بیماران است.
خون اهداشده شما در جهت کمک به بیماران نیازمند از جمله موارد اشاره شده در ذیل استفاده می شود :
بیمارانی که به صورت حاد دچار خونریزی شدید شده اند از جمله بیماران دچار تصادف وحوادث .
بیمارانی که به دلیل کم خونی مزمن وشدید دچار عوارض تهدید کننده حیات شده اند.
بیمارانی مبتلا به تالاسمی.
بیمارانی مبتلا به هموفیلی .
بیمارانی که نیاز به اعمال جراحی بزرگ توام با از دست دادن شدید خون دارند مثل پیوند قلب، اعمال جراحی مربوط به زنان و زایمان و بیمارانی که بدلیل اختلال عملکرد پلاکت یا دیگر اجزای خون که در انعقاد نقش دارند، در معرض خطر خونریزی های کشنده قرار دارند.
بیمارانی که دچار سوختگی های شدید شده اند .
بیماران دچار بدخیمی های خونی (مثل لوسمی) .
بیمارانی که نیاز به پیوند عضو دارند.
نوزادان مبتلا به زردی ناشی از ناسازگاری خون مادر و جنین .
از آنجا که از خون گرفته شده از یک فرد به صورت چند فرآورده خونی (از قبیل گلبول قرمز، پلاکت، پلاسما و..) استفاده می شود بنابراین شما با اهدای یک واحد از خون سالم خود می توانید جان چند انسان نیازمند به خون را نجات دهید و درجهت رفع کمبودهای خون جامعه قدم مؤثری بردارید.
اهدای خون
اهدای خون زمانی صورت می گیرد که فردی سالم داوطلبانه درخواست کند که مقداری از خونش را برای مصارف درمانی و نجات جان انسانها اهدا کند.
انواع اهدای خون
اهدای حرفهای: در این نوع اهدا، فرد به ازای دریافت پاداش اقدام به خون دادن مینماید. اهدای جایگزین یا فامیلی: در این نوع اهدا یکی از آشنایان یا اقوام فردی که نیازمند به خون است اقدام به اهدای خون مینمایند. یکی از اهداف سازمان انتقال خون ایران حذف کامل خون جایگزین تا پایان سال ۸۲ بودهاست.
اهدای داوطلبانه: در این نوع اهدا فرد بطور داوطلبانه و فقط با انگیزه ایثار و نوعدوستی اقدام به خون دادن مینمایند.
اهدای اتولوگ: در این نوع اهدا باشرایط خاصی که توسط پزشک یا کارشناس طب انتقال خون مشخص میشود، خون گرفته شده از فرد برای همان فرد درمواقع ضروری مورد مصرف قرار میگیرد.
افراد واجد شرایط برای اهدای خون
افرادی که در سنین ۱۷ تا ۶۰ سال باشند و از نظر جسمی و روحی شرایط مناسبی داشته باشند. آنها همچنین باید وزن بالاتر از ۵۰ کیلوگرم داشته باشند و باید از اهدای خون قبلی آنها حداقل ۸ هفته گذشته باشد (به شرط اینکه تعداد دفعات اهدای خون در سال بیشتر از ۴ بار نشود. نکتهِ دیگر این است که افرادی که مبتلا به کم خونی و بیماریهای قابل انتقال از طریق خون باشند نمیتوانند خون خود را اهداء کنند.