
به گزارش کافه لینک و به نقل از خبرگزاری قوه قضاییه ایران روز گذشته دستور قضایی در خصوص مسدودسازی پیام رسان تلگرام از سوی بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران صادر شد و پیرو این دستور فعالیت رسانهها در این پیام رسان متوقف شد.
گفتنی است در این پیام آمده است: کلیه ارائه دهندگان خدمات دسترسی به اینترنت کشور خصوصاً شرکت ارتباطات زیر ساخت و اپراتورهای تلفن و دارندگان پروانه ارائه خدمات ارتباطات ثابت مکلف هستند از تاریخ ۹۷/۰۲/۱۰ نسبت به اعمال مسدودسازی کامل وب سایت و اپلیکیشن شبکه اجتماعی تلگرام اقدام نمایند.
در بند پایانی این دستور آمده است: «متذکر میگردد اعمال مسدودسازی باید به نحوی اجرا شود که محتوای شبکه مذکور با هیچ نرمافزاری (اعم از فیلترشکن و نظایر آن) در کشور قابل دسترس نباشد تخلف از اجرای این دستور مستوجب تعقیب کیفری خواهد بود».
دلایل صدور حکم
مواردی که این دادسرا با استناد به آنها حکم صریح به مسدودسازی تلگرام داده است، در دستور صادرشده از بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران به این شرح ردیف شده است:
«۱- اخلال در وحدت ملی و ایجاد اختلاف مابین اقشار جامعه بهویژه از طریق طرح مسائل نژادی، قومی و تحریک و اغوای مردم به شورش و آشوب.
۲-جمعآوری اطلاعات مردم و کشور و دسترسی بیگانگان به حریم خصوصی و دادههای شهروندان ایرانی و جاسوسی به نفع اجانب.
۳- انتشار، توزیع و تجارت انواع محتوای مستهجن و خلاف عفت عمومی و گسترش فساد و فحشاء در جامعه.
۴- اهانت به مقدسات و ارزشهای اسلامی و تبلیغ به نفع فرقههای منحرف و مخالف اسلام.
۵- نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی و لطمه به آسایش عمومی.
۶- قاچاق کالا و ارز و مواد مخدر و سایر کالاهای غیرمجاز.
۷- اقدام علیه امنیت کشور از طریق گروهکهای تروریستی.
۸- کلاهبرداری، نقض مالکیت معنوی و سایر جرائم مالی.
۹- تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران.
۱۰- هتک حیثیت اشخاص
در این دستور همچنین آمده است «پیش از اتخاذ تصمیم در این زمینه، موضوع در جلسات متعدد کارشناسی با حضور متخصصان امر و نمایندگان دستگاههای ذیربط مطرح و مورد بررسی قرار گرفته و آنها نیز نظر کارشناسی خود را مبنی بر لزوم مسدودسازی و جلوگیری از ادامه فعالیت این شبکه اعلام داشتهاند؛ لذا در اجرای ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری و ماده ۷۵۱ قانون مجازات اسلامی و به استناد اصل ۱۵۶ قانون اساسی و مواد ۴۹۸، ۵۰۰، ۵۱۲، ۵۱۳، ۵۱۴، ۶۰۹، ۶۱۰، ۶۳۹، ۶۹۷، ۶۹۸، ۷۰۰، ۷۲۹ الی ۷۳۱ و ۷۴۲ الی ۷۵۰ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات و ماده ۶ قانون مطبوعات، دستور مسدودسازی پیامرسان تلگرام صادر و اعلام میگردد».
پیرو این موضوع از شب گذشته روند فیلترینگ تلگرام در ایران آغاز شده و بر اساس این گزارش تلگرام در ایرانسل فیلتر شده است. طی بررسی ها از طریق موبایل تلگرام در اپراتور ایرانسل مسدود شده است. همچنین گزارش ها حاکی است تلگرام در اپراتور همراه اول و رایتل هم فیلتر شد و دقایقی قبل خبری نیز پخش شد مبنی بر از دسترس خارج کردن پیام رسان تلگرام توسط شرکت مخابرات ایران.
در پی این ماجرا آذری جهری وزیر ارتباطات دولت دوازدهم با انتشار نظراتی در توتیتر شخصی خود از مسدود کردن تلگرام انتقاد کرد. وی در تویتیر خود نوشت:
۱_ دسترسی شهروندان به منابع اطلاعات، توقف ناپذیر است؛ هرچند استفاده از یک نرمافزار متوقف شود. نرمافزارهای بدیل، شناسایی و جریان آزاد اطلاعات، مجددا فعال و در گردش خواهد بود. این خاصیت و لازمهی دسترسی آزاد به اطلاعات در عصر ارتباطات است.
۲_ فناوری به خودی خود، نه مجرم است نه مفسد و نه منحرف؛ این بشر است که با استفاده نادرست از آن، جرم یا فساد در فضای زندگی مجازی را ترویج میکند؛ چندان که در فضای واقعی نیز چنین میکند که امریست گریزناپذیر و علی حده.
۳_توسعه فناوری نیز پیوسته و توقف ناپذیر است، چرا که مکث در این مسیر پرجذب و جوش لایتناهی، آن هم در روزگار سرعت تکنولوژی، بس سخت و مستصعب است و خود تحریمی از دنیای نوین عقب ماندگی را به دنبال خواهد داشت.
۴_ سیاستگذاری برای رسانههای نوین و به رسمیت شناختن آنها در جهت پاسداشت حقوق شهروندان، نیازمند اقدامی عاجل است که تعارض کشور با شبکههای اجتماعی را کاهش و باعث وحدت عمومی و مانع سلب اعتماد خواهد شد.
۵_ در این میان نباید از عدم وجود استانداردی جهانی برای حفظ حاکمیت کشورها در نرمافزارهای فضای مجازی گذشت، این تعارضی است که برای اکثر کشورها وجود دارد. زمانی که مقررات کشورها محترم شمرده نشود، عکسالعمل حاکمیتها امری غیرطبیعی و غیرمعقول نمینماید.
در این میان خبر استعفای آذری جهرمی وزیر ارتباطات هم به گوش رسید که خود وزیر به این خبر اینگونه واکنش نشان داد:
وزیر ارتباطات در پاسخ به شایعه استعفای خود گفت: اعلام نظرات کارشناسی لزوما به معنای استعفا نیست. چالشهای فیلترینگ را مستند و مستدل اعلام کردهایم. مراجع تصمیمگیر نظرات ما را شنیدهاند و تصمیم گرفتهاند.
وزیر ارتباطات در پاسخ سوال ایسنا در مورد صحت استعفای خود گفت: نباید اعلام نظرات کارشناسی را استعفا تفسیر کنیم. در مورد فیلترینگ ما بارها اعلام کردهایم که فیلترینگ تنها راه حل نیست و در مورد چالشهای آن نیز نظرات را مستدل و مستند به مراجع مربوطه اعلام کردهایم. شواهد حاکی از بروز مشکلاتی در فیلتر تلگرام در روسیه نیز هست و ممکن است اینگونه مشکلات در ایران هم رخ دهد. در هر حال به نظر میرسد فراتر از بحث امروز باید سیاستگذاری و قانونگذاری کشور در مورد رسانههای نوین را سریعتر به نتیجه رساند تا دیگر شاهد اینگونه چالشها نباشیم.
با تمام این اتفاقات که از شب گذشته تاکنون رخ داده باید منتظر بود و دید سرنوشت این پیام رسان محبوب و فوق العاده پر استفاده در ایران چه می شود. پیام رسانی که چندی است چالش های زیادی را برای جناح ها و افراد درون حاکمیت جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است.
مهدی
۱۳۹۸-۰۸-۱۴ at ۱۰:۰۵ ب.ظ
سلام ممنونم اگه بشه اینستاگرام هم قطع کنین خیلی عالی میشه
ناصری
۱۳۹۷-۰۳-۲۲ at ۱۰:۲۰ ق.ظ
ازاینکه تلگرام رافیلترکردین ممنون ومتشکرم