پیاده روی اربعین

تعداد زیادی از هموطنان مان در سالروز اربعین حسینی قصد سفر به کربلا و بازدید از آرامگاه امام سوم شیعیان را دارند. به دلیل شرایط امنیتی کشور عراق و همچنین اقلیم متفاوت آن با کشورمان ایران و همچنین امکان پیاده روی بسیار طولانی برای رسیدن به اماکن زیارتی این سفر با سفرهای معمولی به سایر نقاط دنیا فرق دارد قصد داریم در این مطلب نکاتی را برای امن تر و بهتر شدن سفرتان به شما بازگو کنیم.

در ابندا لازم به یادآوریست که شرایط هر مسافر با سایر زایرین متفاوت است و ما سعی در یاد آوری کلیات خواهیم داشت و باید در نظر داشته باشید که اقلام ضروری برای سفرتان را حتما لیست کنید تا چیزی از قلم نیافتد.

به توصیه های ایمنی ماموران امنیتی دقت کامل داشته باشید

عراق این روزها حال و هوای مناسبی ندارد در هر مرحله از سفر تان حتما و حتما به تمام توصیه های ماموران امنیتی توجه کامل داشته باشید. به یاد داشته باشید آن ها بهتر از شما به عوارض منطقه اشراف دارند و بادید بازتری به مسایل نگاه می کنند پس حتما ابتدا صبورانه و سپس با دقت به دستورات امنیتی آن ها گوش کنید تا مشکلی برای هیچ یک از زایران بوجود نیاید.

برنامه ریزی مناسب برای زمانهای پیش رو

حرکت پیوسته و منظم با سرعت نسبتا ثابت اثر زیادی در کم شدن خستگی مسیر و جلوگیری از بروز اسپاسم عضلانی (گرفتگی عضلات) دارد، پس برنامه منظمی برای مسیر و مکان‌های توقف و تجدید قوا داشته باشید. یک استراحت چند دقیقه‌ای به فاصله هر ۵۰ عمود بسیار مناسب است. در ضمن تا حد امکان سبک بار برای کل سفر حرکت کنید. توصیه معصوم(ع) هم برای سفر همین است.

شروع حرکت به ویژه برای روز دوم قبل از اذان صبح مناسب است. در این زمان مسیر دارای ازدحام کمتری بوده و از هوای خنک صبح می توانید استفاده بهتری داشته باشید. به سبب کثرت جمعیت در مسیر پیاده‌روی احتمال گم کردن همراهان وجود دارد لذا برای حل این مشکل از قبل محل توقف‌ها (شماره میله و عمود مورد نظر) را برای یافتن همراهان و نیز محل استراحت اصلی را برای نماز، ناهار و شام تعیین کنید.

عمود ۱۰۰۰ شلوغ‌ترین عمود است

میله‌های با شماره‌های رُند مثل مضارب ۱۰۰ (۲۰۰، ۳۰۰ و …) را برای توقف انتخاب نکنید، چون اکثر افراد در این میله‌ها قرار می‌گذارند و معمولا تراکم جمعیت در آنها بالاست. عمود ۱۰۰۰ شلوغ‌ترین عمود است. در مسیر پیاده روی سعی کنید در قالب گروه‌های ۳ تا ۵ نفره باشید تا در صورت بروز مشکل به هم کمک کنید البته توجه داشته باشید که بیشتر شدن جمعیت گروه مشکلات خاص را خودش را دارد و باعث سخت شدن هماهنگی و کندی آهنگ حرکت شما می‌شود.

در قسمت‌های مختلف سفر مثل خروج از مرز و ورود به ایران وقت زیادی گرفته می‌شود. برای استفاده بهینه از این زمان‌ها همراه داشتن یک کتاب کوچک و سبک یا ترجیحا نرم‌افزارهای تلفن همراه برای مطالعه می‌تواند مفید باشد. ایضا مسیر پیاده روی فرصت مناسبی برای زیارت عاشورای صد لعن و صد سلام، همچنین نذر صلوات و سایر اذکار است.

با توجه با اینکه در عراق و به ویژه در شهر کربلا خیابان‌ها و میادین بعضا اسامی منظم و مشخصی ندارند و خیلی از آنها اساسا تابلو ندارند، بنابراین سعی کنید قبل از شروع پیاده‌روی از نجف، علاوه بر یادداشت آدرس محل اسکان کربلا، تصویر کروکی محل اسکان را هم داشته باشید، وگرنه در بدو ورود به کربلا برای پیدا کردن آدرس دچار مشکلات عدیده‌ای خواهید شد.

صبرتان را بالا ببرید

ایام اربعین ایام بسیار شلوغی است، از مرز گرفته تا صحن های حرم های مطهر و بین الحرمین و مسیر پیاده روی. بنابراین سعی کنید صبرتان را بالا ببرید و به جای غر زدن از فیض ایام استفاده کنید. برای تجدید وضو در بین راه هم قبل از نزدیک شدن به اوقات شرعی اقدام کنید تا با ازدحام، اتلاف زمان و تأخیر در نماز اول وقت مواجه نشید. همچنین حرم اباعبدالله(ع) و حرم حضرت امیر(ع) جایی در داخل برای تجدید وضو ندارند بنابراین بهتر است برای وضو در محل اسکان اقدام کنید تا با اتلاف وقت و مشکلات ازدحام جمعیت و پیدا کردن وضوخانه مواجه نشوید.

در صورتی که روز اربعین می خواهید از فیض مواکب (هیئات) عراقی و غیرعراقی و عزاداری هاشون در حرم حضرت سیدالشهدا(ع) بهره‌مند بشید، حداکثر از طلوع آفتاب آنجا باشید.

برای نماز جماعت‌های حرم از حداقل یک تا دو ساعت قبل از اذان در حرم حضور داشته باشید، در غیراینصورت جا برای اقامه نماز به جماعت پیدا نمیشه. سعی کنید شب زودتر بخوابید، تا برای ادامه پیاده روی روز بعد انرژی کافی رو کسب کنید. در بعضی از مشاهد مشرفه مانند بخشی از حرم حضرت امیر(ع) قسمتی برای خواب و استراحت موقت وجود دارد که در صورت ضرورت می توانید استفاده کنید.

هر از گاهی کفش و دمپایی‌هایی که در ورودی قبل از بازرسی حرم مطهری علوی رها شده اند، جمع آوی می شود، بنابراین کفش‌های خود را در جای مناسبی قرار دهید تا موقع بازگشت با مشکل مواجه نشوید.

برای آسودگی جسمی و روانی خودتون و همراهان، سوغاتی های کم حجم خرید کنید، جابجایی ساک ها دردسر زیادی دارد، سفر کربلا رو با عمره و حج تمتع مقایسه نکنید، اصلا فضا و شرایط برای حمل و نقل وسایل و ساک‌ها خیلی متفاوت و محدود است.

رعایت نکات تغذیه ای

به برکت حضرت سید الشهدا(ع) در مواکب میان راه لوازم پذیرایی برای ناهار و شام به اندازه کافی فراهم است اما سعی کنید تا جایی که ممکن است غذاهای ساده را برای خوردن انتخاب کنید. انواع میوه و خرما می‌تواند یک پیشنهاد خوب باشد. خوردن زیاد ماست برای از بین بردن عوارض ورود ریزگردها به مجاری تنفسی و جلوگیری از مسمومیت احتمالی راهکار ساده و مناسبی باشد.

به برکت اباعبدالله (ع) حدود ۳۰۰۰ موکب (اعم از ساختمان و چادر) بین راه با ارائه خدماتی از غذا و جای خواب (مبیت) گرفته تا دارو و چای و حتی بعضا سیگار به صورت صلواتی و نذر و مردمی حضور دارند. بنابراین به همراه داشتن مواردی مثل خوراکی برای مسیر پیاده روی مصداق زیره به کرمان بردن است.

مواکب از اواخر عصر شروع به توزیع شام می کنند و با نزدیک شدن به غروب آفتاب از حجم افراد در مسیر کم شده و افراد برای شام و استراحت شب، در مواکب توقف می‌کنند بنابراین در صورت ادامه پیاده روی بعد از غروب، با مشکل پیدا کردن محل اقامت برای استراحت مواجه خواهید شد یا حداقل در مواکب به صورت بنای ساختمانی نمی‌توانید جایی پیدا کنید.

پرهیز از برخی مخاطرات

اگر به هر دلیل مُصر برای رفتن به اماکن مقدسه‌ای مانند کاظمین و سامرا (که البته سامرا شرایط حادتری دارد) هستید که به لحاظ شرایط امنیتی وضعیت خوبی ندارند، حداقل در کیفیت و زمان حرکت و برگشت با دوستان مجرب مشورت کنید. هر چند زیارت امامان مدفون در این دو شهر نیز توفیق بزرگی است اما توصیه می‌شود بدلیل فعالیت گسترده تروریست‌ها در مسیر منتهی به کاظمین و سامرا از این امر پرهیز کنید.

به دلیل ضعف و خستگی بدنی احتمال سرماخوردگی و مواردی مانند آنفولانزا وجود دارد، بنابراین نکات پیشگیرانه را جدی بگیرید. مبتلا شدن به هر نوع بیماری اعم از آنفولانزا و مسمومیت و مراجعه به بیمارستان دردسر زیادی دارد بنابراین برای پیشگیری از بروز بیماری تلاش کنید.

برخی از زائران تمایل دارند مسیر نجف-کربلا را با پای برهنه پیاده‌روی کنند اما این کار در اکثر افراد و به‌خصوص کسانی که تجربه اول را دارند موجب تاول‌های بزرگ در کف پا شده و مانع از ادامه پیاده روی می‌شود در این صورت باید بیشتر مسیر را با خودرو طی کرد. در صورت تاول زدن پا از ترکاندن تاول ها خودداری کنید، گرچه مردم و پزشکان عراقی اقدام به این کار می کنند، اما توصیه اکید پزشکان ایرانی این است که تاول‌ها ترکانده نشود و برای کم کردن درد تاول میتوانید از ایستگاه های هلال احمر عراق( با نام المفرزه طبیه) که به فواصل مختلف بین راه مستقر هستند پنبه (قُطن) تهیه کنید و بخش تاول زده را با آن بپوشانید، این کار اصطکاک تاول با کفش رو کم می کند.

به سبب شرایط امنیتی سال جاری در عراق حتی الامکان گذرنامه خود را در پیاده روی به همراه داشته باشید، هر چند کمتر پیش می‌آید که لازم باشد. همچنین اگر قصد انجام خرید زیاد دارید، سعی کنید مقداری از پولتان را به دینار تبدیل کنید. خرید با ریال (تومان) به دلیل عدم اطلاع بعضی از کسبه با مشکلاتی همراه است.

ملزومات سفر

کفش مناسب به عنوان یکی از لوازم اساسی پیاده روی محسوب می‌شود. ویژگی یک کفش مناسب برای پیاده روی نه در قیمت و نه در شکل و شمایل آن است. بلکه یک صندل، کتانی یا حتی دمپایی خوب (مانند اکثریت خود زائران عراقی) هم می‌تواند مناسب باشد. البته کفش علاوه بر سبک بودن و برخورداری از یک کفی مناسب، نباید بسیار بزرگ باشد به نحوی که پا در آن کاملا رها باشد و به گونه ای کوچک نباشد که پا در آن تحت فشار قرار گیرد.

علی رغم اینکه در این ایام در عراق روزها دمای مناسبی دارند، اما سرمای شب هنگام آن استخوان سوز است، بنابراین به همراه داشتن لباس گرم و حتی الامکان استفاده از آنها حتی به هنگام خواب و استراحت راهکار خوبی برای پیشگیری از سرماخوردگی است. همچنین توصیه می‌شود به سبب وجود ریزگرد و مشکلات شستشوی لباس در سفر، لباس اضافی به همراه داشته باشید تا با مشکل مواجه نشوید البته با حفظ اصل اختصارو کم حجم بودن بار. یادتان باشد نخ و سوزن هم به‌همراه داشته باشید.

برای سهولت در انجام اعمال و خواندن ادعیه و اذکار از کتاب «راهنمای مصور سفر زیارتی عراق» که توسط نشر «معروف» چاپ شده می توانید استفاده کنید. بنا به تجربه شخصی، جامع‌ترین و خوش‌سلیقه‌ترین کتابی است که موجود است.

از به همراه داشتن وسایلی از قبیل لپ تاپ، تبلت و هر آنچه اشیای قیمتی محسوب می شوند حتی الامکان پرهیز کنید، وگرنه به خاطر حفظ و نگهداری، هنگام بازرسی‌ها و تحویل به امانات و … به دردسر زیادی خواهید افتاد. استفاده از کوله پشتی برای حمل مختصر وسایلی که دارید مناسب تر و راحت تر است.

به یاد داشته باشید وسایلی مثل عصا، چوب‌دستی، پرچم هایی که دارای دسته باشند، به داخل حرم حضرت سیدالشهدا (ع) ممنوع است و جایی هم این وسایل رو به‌عنوان امانت قبول نمی کنند.

بارگذاری بیشتر مطالب مرتبط
  • کد فراگیر اتباع خارجی

    کد فراگیر اتباع خارجی

    کد فراگیر اتباع خارجی کد فراگیر اتباع خارجی یک شناسه عددی است که به اتباع غیر ایرانی اختصا…
  • بهنام صفوی درگذشت

    بهنام صفوی درگذشت

    بهنام صفوی خواننده پاپ ایرانی درگذشت. وی که از سال ها پیش دچار ضایعه مغزی بود و پس از دوبا…
  • سامسونگ و ال جی بازار ایران را ترک کردند

    سامسونگ و ال جی بازار ایران را ترک کردند

    پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه کشورمان ایران، چندی قبل شایعه لغ…
بارگذاری در انتخاب سردبیر

۲ نظرات

  1. آرش

    ۱۳۹۸-۰۷-۱۹ at ۲:۲۳ ب.ظ

    دوست عزیز،من باب این نظر تاریخ گذشته شما باید عرض کنم که کمک به نیازمندان که از ضروراته، نباید جایگزین یک سفر پر فیض عاشقانه بشه :-/
    سفر اربعین یک سفر خودسازی زیارتیه،سفری ک خیلیا از وجودش به تشنج میوفتن و نزدیک این ایام حاشیه سازی میکنن(#حقیقت)، لذا با تمام سختی هاش سفر فوق العاده با ارزشیه…حالا شما میخوای هر چیزیو جایگزین چیز دیگه ای بکنی مهم نیس،نظر شخصی شماست!ولی توصیه به لغو سفر یذره مضحکه 🙂

    پاسخ

  2. مهدی نوروزی

    ۱۳۹۴-۰۹-۰۱ at ۸:۰۸ ب.ظ

    بهترین و امن ترین راه به نظر من نرفتن به این سفر میباشد . و هزینه این سفر را در راه بهتری جهت رفاه تعدادی از هموطنان نیازمندمان انجام دهیم . تا برای جامعه فردی مفید باشیم .

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بررسی

کد فراگیر اتباع خارجی

کد فراگیر اتباع خارجی کد فراگیر اتباع خارجی یک شناسه عددی است که به اتباع غیر ایرانی اختصا…